I-KARATE GLOBAL

Non profit organisation

©2021 I-karate Global.Terms & Conditions

Home


UITVINDING

Hasseltse karateka ontwikkelt bionische handschoen voor mensen met visuele beperking

HASSELT

Hasselaar Eric Bortels heeft een handschoen met sensoren ontwikkeld die mensen met een visuele beperking onafhankelijk kan laten bewegen en sporten. “Dankzij de steun van Belfius kunnen we het prototype nu verder ontwikkelen”, vertelt Eric.












Via een app op de smartphone kan Eric de bionische handschoen aansturen.

Sven Dillen en Miranda Gijsen



Eric Bortels uit Kuringen is de drijvende kracht achter G-Karate Vlaanderen en ICP-move. Als professionele trainer ontwikkelde hij een eigen methodiek om via karate mensen met een fysieke en/of mentale beperking te laten bewegen. “Iedereen moet de mogelijkheid hebben om te sporten”, vindt Eric. “Via de basisprincipes uit karate en met eenvoudige bewegingen willen we het zelfvertrouwen van mensen met een beperking versterken. Op die manier bevorderen we de integratie in het dagelijkse leven.”

Vanuit die filosofie ontwikkelde de Hasseltse karateka een bionische handschoen voor leerling Giacomo (38) uit Kaggevinne bij Diest. “Giacomo is Belgisch kampioen G-karate en volledig blind. Hij wordt elke week door zijn papa arm in arm naar de les gebracht. Dat zette me aan het denken. Er moet toch een eenvoudigere manier zijn om hem te begeleiden. Zo kwam ik op het idee om via drukbewegingen op de pols Giacomo zijn staprichting aan te sturen.”



Braille

Samen met de hulp van de jongens van Brixel Hackerspace Hasselt uit Spalbeek werd het idee omgezet in een bionische handschoen. “In de handschoen zitten zes vibrerende sensoren: een boven- en onderaan de pols en telkens twee sensoren links en rechts van de pols. De aansturing gebeurt via een app op de smartphone. Die sensoren kan je ook in verschillende combinaties laten trillen. Voor elke combinatie heb ik een ander commando uitgewerkt.”  Het lijkt kinderlijk eenvoudig als we Giacomo vooruit zien wandelen, stapjes naar opzij zetten of gaan zitten, maar dat is het niet. “Ik vergelijk het graag met braille, daar kan je met zes of acht punten ook alle letters, cijfers en leestekens vormen. Dat schrift leren vergt oefening. Met deze handschoen is dat net zo”, zegt Eric.  

Na twee jaar trainen en het concept verfijnen, is het prototype nu klaar. “Dankzij een schenking van 4.000 euro van Belfius Regio Hassselt kunnen we nu de volgende stap zetten om de handschoen en de bediening duurzaam en gebruiksvriendelijk te maken.”

  

Zonder aanraking

Giacomo is alvast erg enthousiast dat hij zonder fysieke begeleiding kan rondwandelen. “Dit toestel zorgt voor meer autonomie in het dagelijkse bewegen of bij het uitoefenen van hun sport. Ook dat ze niet moeten worden aangeraakt, is een pluspunt in deze coronaperiode”, vertelt Eric. “Op deze manier kunnen mensen met een beperking omgevingsgeluiden blijven waarnemen zonder dat ze verbaal worden gestoord. Het voortdurende nadenken over welke trilling welke beweging is, stimuleert ook het cognitieve geheugen.”

Eric hoopt dat zijn ontwikkeling straks zorgt voor een nieuwe waaier aan mogelijkheden om mensen met een beperking te integreren in onze samenleving. “Ik denk er bijvoorbeeld aan om een nieuwe sport te ontwikkelen in de vorm van een hindernissenparcours. Daarnaast opent het perspectieven om te sporten met een buddy. Mijn ultieme doel is om personen in een elektrische rolstoel hier ook bij te betrekken. Zij hebben minder mogelijkheden om te sporten en kunnen op deze manier de persoon met een visuele beperking ondersteunen in een nieuwe sport.”


“Ik vergelijk het graag met braille. Daar  kan je met zes of acht punten alle letters,  cijfers en leestekens vormen. Dat schrift  leren vergt oefening. Met deze handschoen  is dat net zo”

ERIC BORTELS