I-KARATE GLOBAL

Non profit organisation

©2021 I-karate Global.Terms & Conditions

HomeG-sport:

Hasselaar organiseert EK G-karate via YouTube
206 atleten uit heel Europa hebben deze maand deelgenomen aan het Online Europees Kampioenschap G-karate via YouTube. Door de coronamaatregelen organiseerde Hasselaar en trainer Eric Bortels het EK vanuit zijn kot.


Eric Bortels geeft karatelessen op maat aan sporters met een mentale beperking, aan rolstoelgebruikers, mensen met autisme of aan blinden. “Voor hen zijn de trainingen en de wedstrijden een belangrijk doel en een zingeving. Als je dat wegneemt, komt dat voor hen extra hard aan. Jammer genoeg hebben we ons eigen wereldkampioenschap in april in Rusland op het laatste moment moeten afblazen, maar voor het EK vonden we wel een oplossing.” Dat organiseerde hij vanuit zijn kot via YouTube. “206 atleten uit heel Europa verschenen op ons eerste ‘YouTube EK’. Hoe dat praktisch in zijn werk ging? Net zoals op een echt kampioenschap doen alle deelnemers hun eigen oefening. Vaak was dat een schijngevecht of een kata, waarvan ze een filmpje doorstuurden. Uiteraard waren er verschillende categorieën, omdat iedereen andere mogelijkheden heeft. Het resultaat werd beoordeeld door een deskundige en internationale jury.”


De Zutendaalse Brenda Paulissen (27), bekend van Down The Road, haalde bijvoorbeeld brons binnen. Onder meer Olivier Swinnen uit Lummen en Niels Sinaels uit Zonhoven haalden het goud naar Limburg. “Een officiële medaille-uitreiking gaat moeilijk via het internet, maar iedereen krijgt zijn medaille via de post opgestuurd. We zijn blij dat we hen op die manier toch een mooi kampioenschap hebben kunnen aanbieden.”


Trainingen


Ook de trainingen gaan intussen gewoon door. “Ik zet filmpjes op hetzelfde videokanaal, en ik vraag dat de atleten thuis verder werken. Blijkbaar doen ze dat massaal, want ik kan zien hoe vaak de filmpjes bekeken worden.” Eric Bortels werkte afzonderlijke trainingstechnieken uit voor het doelpubliek. “En daarin heb ik al geleerd dat deze G-sporters het zeker niet minder doen. Integendeel: ze zetten even vaak straffe prestaties neer en het plezier en de dankbaarheid zijn bij hen nog veel groter.”


De filmpjes zijn te bekijken via I-Karate Global op YouTube